Novice

Kolesarski maraton 2012

TD SODRAŽICA V SODELOVANJU Z ŠPORTNIM DRUŠTVOM SODRAŽICA - SEKCIJA ZA TEK IN KOLESARSTVO PRIREJA:
13. KOLESARSKI MARATON "PO DOMOVINI RJAVEGA MEDVEDA" SOBOTA, 30. 06. 2012 IN 2. OTROŠKO KOLESARJENJE OD SODRAŽICE DO NOVE ŠTIFTE IN NAZAJ.

Več ...

Kuhanje ciganskega golaža 2012

kuhinja1. julija 2012 bo potekalo tekmovanje v kuhanju ciganskega golaža, kjer se bodo pomerili amaterski kulinarični mojstri in mojstrice.

Pravico nastopa ima ekipa, ki se bo do 21. junija 2012 prijavi na tekmovanje. Zbor tekmovalnih ekip bo v nedeljo, 1. julija 2012 v kostanjevem parku v Sodražici, ob 9.15 uri, ob 9.30 pa se kuhanje prične. Prostor za kuho bo izžreban pred začetkom tekmovanja. Kuha se v kotličku na odprtem ognju. Ognjišče pred pričetkom tekmovanja, tekmovalci pripravijo sami.

Več ...

Psoglavski dnevi 2012

od 29. 6. do 1. 7. 2012

Psoglavski dnevi 2012 se bodo začeli v petek 29. junija s 1. festivalom domačih viž in smeha - Sodražica 2012. Med 25 prispelimi prijavami na razpis je strokovna komisija, ki so jo sestavljali priznani glasbeniki in glasbeni producenti Milan Kokalj, Bojan Zeme in Marko Pezdirc ter slavistka in profesorica Mateja Malnar, izbrala kar 15 skladb.

Izbrani ansambli:

Ansambel Bitenc
Ansambel Jelša
Okajeni muzikanti
Ansambel Pegaz
Ansambel Ribniški pušeljc
Gorenjski kvintet
Trio Šubic
Ansambel Vrh
Kolovrat
Ansambel Florjan
Ansambel Smeh
Ansambel Petan
Ansambel Zdomarji
Ansambel Zakrajšek
in
Ansambel Toplar
.

Tekmovali bodo po vrstnem redu, ki ga je izžrebal naš župan na TV Golica v oddaji "Iz domače skrinje". Potegovali se bodo za najboljšo skladbo po mnenju strokovne komisije, najboljšo skladbo po mnenju občinstva in za skladbo z najboljšim besedilom.

psoglavski_dnevi

Festival se bo začel ob 20.30 uri z nastopom Kluba harmonikarjev Urška, ob 21. uri pa bo Franc Pestotnik - Podokničar napovedal prvi nastopajoči ansambel. Ob polnoči bo sledila razglasitev zmagovalca, nato pa zabava z Ansamblom Roka Žlindre. Ker bo "glas" občinstva prispeval k boljši uvrstitvi ansambla, ste lepo vabljeni, da boste glasovali za svojega favorita.

V soboto, 30. junija bo potekal tradicionalni kolesarski maraton »Po domovini rjavega medveda« in otroški kolesarski maraton, nogometni turnir ter odbojka na mivki. Otroci bodo lahko ob 14. uri uživali ob čarovnijah čarodeja Saturna in sodelovali v delavnicah. Ob 21. uri se bo dogajanje preselilo na trg. Na Večer na trgu nas bo popeljal Tamburaški orkester Sodražica, nasmejali pa se bomo humorističnemu vložku domače gledališke skupine.

V nedeljo, 1. julija bo potekal že 8. Tržni dan z uradnim začetkom ob 10. uri. Letošnja novost bo Tekmovanje v kuhanju ciganskega golaža, ki se bo sicer začelo že pol ure prej. Do 10.30 ure, ko sledi pozdrav župana Blaža Milavca in govor Franca Bogoviča, ministra za kmetijstvo in okolje, bodo nastopili Ribniška godba in Sodraške mažoretke. Kulturni program bodo do 14. ure, ko se bo začela veselica z Ansamblom Franca Miheliča, popestrili in obogatili učenci iz Slemen, Klub harmonikarjev Urška, Društvo upokojencev Sodražica ter gostujoče skupine: Folklorna skupina iz Račne, Orgličarji iz Bele Krajine in Idrijski rogisti.

Etnološki del prireditve bodo tudi letos zaznamovale suhorobarske in že skoraj pozabljene obrti, posebej mamljiva bo tudi stojnica Šedržank. Letos prvič bodo lahko obiskovalci svoje ročne spretnosti pod budnimi očesi mentorjev preizkusili v pletenju košaric in viter. V spremljevalnem programu bomo v Osnovni šoli pripravili razstavo, na ogled bodo umetnine Simona Lavriča iz Podklanca - priložnost, da se mladi umetnik pokaže širšemu občinstvu.

Nenazadnje pa - Tržni dan je zagotovo znan tudi po kulinaričnih dobrotah, letos bo poleg tradicionalnih jedi na voljo tudi ciganski golaž. Upamo, da boste tudi vi na tridnevnem dogajanju na Psoglavskih dnevih 2012 našli marsikaj zanimivega. Lepo povabljeni!